Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών κάτω άκρων με ενδοσκοπικό laser.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών κάτω άκρων με ενδοσκοπικό laser.

Η χαλάρωση, η διάταση της μείζονος ή και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας και η δυσλειτουργία των βαλβίδων τους, είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης. Έχει μελετηθεί η συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού.

Από την πρώτη επέμβαση στον κόσμο που έγινε το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι σήμερα, έχουμε χρησιμοποιήσει τρεις γενιές laser, με τελευταίο το ανώδυνο laser 1470 nm το οποίο χρησιμοποιούμε από το 2008 και μετά. Πάνω από 3.500 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα από την προσωπική μας ενασχόληση με την εξειδικευμένη αυτή μέθοδο.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και η φλεβική στάση, είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, με συχνότητα που αγγίζει το 70% μετά το 50ο έτος της ηλικίας. Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την αποφυγή των επιπλοκών της που είναι: θρομβώσεις, δερματικές φλεγμονές, έκζεμα, άτονα έλκη, λεμφοίδημα, ερυσίπελας, λοιμώξεις του υποδόριου ιστού, συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο, κλπ.

Οι ασθενείς φτάνουν σε σημείο που η ζωή τους υποβαθμίζεται τόσο που δεν είναι σε θέση να εργαστούν, να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους. Δυσκολεύονται ακόμα και να κυκλοφορήσουν έξω χωρίς βοήθεια, ειδικά στα στάδια 5 και 6 της νόσου, λόγω δημιουργίας χρόνιου άτονου έλκους.

Η επέμβαση με ενδοαυλικό laser μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθήσεις ακόμα και σε προχωρημένα στάδια, σε παχύσαρκους και σε ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Έτσι, καταργώντας την ανοικτή επέμβαση, αποφεύγουμε τραυματισμούς ιστών και νεύρων, καθώς επίσης δουλεύουμε με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια λόγω της συνεχούς υπερηχογραφικής καθοδήγησης της μεθόδου.

Το ενδοαυλικό laser είναι μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις τέσσερις με έξι ημέρες, ακόμα και στις σοβαρές περιπτώσεις, αντίθετα με την παλιά μέθοδο που έφτανε τον ένα-ενάμισι μήνα ή και περισσότερο.

Η επέμβαση με laser:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη
  • Διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος και δεν απαιτεί τομές
  • Αποκαθιστά τη χαλάρωση και τη σωστή λειτουργία των φλεβών, χωρίς αφαίρεση των σαφηνών
  • Πραγματοποιείται με σεβασμό των ιστών, χωρίς τραύμα και με βάση τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών
  • Διορθώνει την ανεπάρκεια των βαλβίδων και με συνοδό βαλβιδοπλαστική
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, διότι δεν αφήνει ουλές και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
  • Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες
  • Δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα, όπως η παλιά μέθοδος, διότι δεν έχει χειρουργικό τραύμα
  • Δεν έχει τις υποτροπές των κλασικών μεθόδων
  • Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες

Όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπισθεί, στην αρχή συντηρητικά και αργότερα επεμβατικά.

[bt_accordion width="0" active_first="no"][bt_spoiler title="Δείτε περισσότερα"]

Στην αρχή, τα συμπτώματα είναι ήπια με ελαφριά κούραση των άκρων και ήπιο οίδημα. Αργότερα και σταδιακά, εμφανίζεται οίδημα που δεν υποχωρεί με την κατάκλιση και όταν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, τότε προκαλεί δερματίτιδα, έκζεμα, χρόνια φλεγμονή, πάχυνση του δέρματος και δημιουργία τροφικών διαταραχών, όπως υπέρχρωση, ερυσίπελας (μόλυνση από στρεπτόκοκκο) και άτονο έλκος.

Η ανεπάρκεια και η φλεβική στάση επεκτείνεται σε όλα τα σημεία του σκέλους, στις διατιτρώσες και στις διακλαδώσεις των σαφηνών φλεβών, κάνοντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση.

Η χειρότερη επιπλοκή είναι η θρόμβο-φλεβίτιδα και η εν τω βάθει θρόμβωση. Η πρώτη είναι επιφανειακή και προσβάλλει το επιφανειακό δίκτυο, είναι επώδυνη με θορυβώδη συμπτώματα, ενώ η δεύτερη είναι αρκετά σοβαρή, προσβάλλει το εν τω βάθει δίκτυο και μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του θρόμβου στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), με αυξημένο ποσοστό θανάτων.

Καθώς σήμερα διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων με laser και μπορούμε να τις θεραπεύσουμε με ασφάλεια, χωρίς νοσηρότητα και επιπλοκές, θα πρέπει οι ασθενείς να αναγνωρίζουν τα πρώτα συμπτώματα και να συμβουλεύονται τον ειδικό αγγειοχειρουργό.

Το μέλλον ανήκει στις αναίμακτες ενδοσκοπικές τεχνικές και το laser κατέχει την κυριαρχία, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

[/bt_spoiler][/bt_accordion]

Συντάκτης Άρθρου

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού