Main Menu

facebook instagram linkedin youtube
Δελτία Τύπου 2006

Συνέντευξη του Πρόεδρου του Ομίλου Ιασώ, Καθηγητή Μαιευττικής Γυναικολογίας κ. Γιάννη Ζολώτα, στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" την 16/12/2006

«Είμαστε μαιευτήριο γιατρών και όχι μαιευτήριο επιχειρηματιών» τονίζει ο κ. Γ. Zολώτας, πρόεδρος του Iασώ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον μαιευτικό κλάδο και παρουσιάζει τη στρατηγική της κλινικής. Σε μια εποχή ανακατατάξεων, επενδύσεων και αλλαγών, το Iασώ απαντά ότι πρόθεση των γιατρών είναι να διατηρήσουν τη λειτουργία του μαιευτηρίου τους με βάση τη δική τους φιλοσοφία και τις δικές τους προτεραιότητες και όχι με άξονα τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και το κέρδος.

Αν έρθουν 50 γιατροί, θα βρεθούμε με το 20% της Holding του Λητώ, το οποίο και δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η πρόσθετη πελατεία τους, ώστε να ενισχύσουμε το Iασώ.

Τι αλλάζει στον κλάδο των μαιευτηρίων αυτή την εποχή και πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι ισορροπίες;

Μέχρι τώρα οι μαιευτήρες γιατροί είχαν καταφέρει να περιχαρακώσουν την άσκηση της μαιευτικής επιστήμης και χέρια των γιατρών μαιευτήρων. Κάτι που δεν είχαν καταφέρει οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, αφού το Υγεία, το Euromedica και το Ιατρικό Αθηνών έχει περάσει από τα χέρια των γιατρών στα χέρια των επιχειρηματιών. Αντίθετα, στον χώρο των μαιευτηρίων δεν είχαν μπει επιχειρηματίες και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Γιατί στον χώρο μας υπάρχει εξάρτηση μεταξύ ασθενούς και γιατρού και η σχέση είναι πιο μόνιμη και πιο σταθερή μέσα στον χρόνο. Η σχέση μιας γυναίκας με το γυναικολόγο μαιευτήρα δεν περιορίζεται σε μια εγχείρηση ή σε ένα συμβάν, όπως με τους άλλους γιατρούς, διαρκεί για όλη της τη ζωή. Η ίδια η γυναίκα λοιπόν, μας ήθελε εμάς να είμαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού και τα «αφεντικά» στο μαιευτήριο που θα βρεθεί. Κι εμείς το θέλαμε. Δεν θέλαμε να έχουμε πάνω από το κεφάλι μας κάποιον που το κίνητρό του - ενδεχομένως- θα είναι μόνο το κέρδος. Και οι επιχειρηματίες βέβαια μπορεί να ενδιαφέρονται για την ποιότητα και να θέλουν να έχουν τους πελάτες τους ευχαριστημένους, όμως δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται για τις ανάγκες του ασθενούς, όπως σκέφτεται ένας γιατρός.

Και, πράγματι, μέχρι πρότινος τα μαιευτήρια τα διοικούσαν οι γιατροί.

Τι άλλαξε και ξαφνικά έγιναν και τα μαιευτήρια χώρος επιχειρηματικών εξελίξεων;

Η αρχή έγινε όταν στο μαιευτήριο Μητέρα μπήκαν επιχειρηματίες, πήραν το 26% και συμπεριφέρονται σαν να πήραν την πλειοψηφία. Λέγεται ότι το ίδιο γίνεται και στο Λητώ και ενδεχομένως ένας τέτοιος κίνδυνος να υπάρξει και για το Iασώ. Γιατί όλα έχουν κάποιο τίμημα, αν κάποιος προσφέρει το τριπλάσιο... από το κανονικό... όλα είναι πιθανά. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι και αυτονόητα, γιατί τελικά δεν εξαγοράζονται και όλα... Ακόμη και για το Λητώ που κάποιοι το θεωρούν δεδομένο, ότι εξαγοράστηκε από τον όμιλο Υγεία, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμιά συμβολαιογραφική πράξη. Το μόνο που υπάρχει, προς το παρόν, είναι βούληση και η πρόταση του Υγεία μέσω του Μητέρα και μόνο όταν υπάρξει πράξη θα λέμε ποιος ελέγχει και τι ελέγχει... Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα και στο «παρά ένα», αλλάζουν.

Μπήκε το Iασώ ως «σφήνα» στην προσπάθεια εξαγοράς του Λητώ;

Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι απόκτησης ελέγχου του Λητώ και δεν μας ενδιαφέρει η εταιρεία. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για τους γιατρούς και την πελατεία που θα μας φέρουν και είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε τις μετοχές τους στο Λητώ στα 13,5 ευρώ για να τους απαλλάξουμε από αυτές, αν το θέλουν.

Ήρθαν, λοιπόν, σε μας κάποιοι γιατροί του Λητώ και υπογράψαμε τη συμφωνία να αγοράσουμε τις μετοχές τους και να έρθουν εδώ στο Iασώ. Μας είπαν ότι εκπροσωπούν μια μεγαλύτερη ομάδα γιατρών που μπορεί να είναι 20 γιατροί, μπορεί να είναι και 50 ή 80.Δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των γιατρών, ούτε το ποσοστό του Λητώ που θα αποκτήσουμε... Αν έρθουν 50 γιατροί, θα βρεθούμε με το 20% της Holding του Λητώ, το οποίο και δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η πρόσθετη πελατεία τους, ώστε να ενισχύσουμε το Iασώ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των γιατρών που ζυγίζουν τις προτάσεις και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν μέχρι να έχουμε τις τελικές υπογραφές. Γιατί μπορεί να προκύψει και βελτιωτική πρόταση από την άλλη πλευρά... Aς περιμένουμε και θα δούμε.

Πώς αντιμετωπίζετε την προοπτική συγκέντρωσης δυνάμεων σε ένα όμιλο στο χώρο της Υγείας. Αποτελεί κάτι τέτοιο απειλή για τα μερίδια του Iασώ;

Όχι, γιατί ακόμη και μαζί το Λητώ και το Μητέρα δεν αλλάζουν την πρώτη θέση του Iασώ. Ο ανταγωνιστής μας είναι ένας πολύ πετυχημένος μάνατζερ και δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση ότι ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του να διαχειρίζεται κεφάλαια με αποδοτικότητα. Αλλά δεν είναι γιατρός. Δεν μπορεί να σκεφτεί σαν γιατρός και για να διοικήσεις με επιτυχία ένα μαιευτήριο πρέπει να είσαι γιατρός, γιατί αυτό είναι το είδος της δουλειάς μας. Κι εμείς οι γιατροί δεν σκεφτόμαστε σας επιχειρηματίες, γιατί αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα αφήναμε κάποιον άλλον επιχειρηματία να «μπει» και να κερδίζει από τη δική μας δουλειά.

Τελικά, όμως δεν με ξενίζει ούτε με θορυβεί η είσοδος επιχειρηματιών στο χώρο, γιατί δημιουργεί υγιή συναγωνισμό. Ειδικά όταν είναι έντιμοι επιχειρηματίες που ξέρουν να επενδύουν χρήματα και κάνουν σωστές κινήσεις προάγουν και εξελίσσουν το σύνολο του κλάδου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας εκτός Ελλάδας;

Διερευνάμε την ανάπτυξή μας με μαιευτήριο στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και Σερβία. Στο εξωτερικό, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, τη μελετάμε πολύ προσεκτικά και θα κάνουμε σταθερά βήματα. Ο όμιλος IAΣΩ συμμετέχει με ποσοστό 33,4 % στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας CellMedical S.A., της οποίας κύριοι μέτοχοι με ανάλογα ποσοστά είναι η εισηγμένη εταιρεία EYPΩΣYMBOYΛOI A.E. και η φαρμακευτική επιχείρηση ΦAPMAΓOPA A.E. με σκοπό την έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας στις χώρες της Μεσογείου, της Aν. Ευρώπης και τις χώρες του Κόλπου.

Η CellMedical S.A έχει την αποκλειστική άδεια για τη δημιουργία τράπεζας βλαστοκυττάρων στο Oμάν και στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία διεθνούς δικτύου δέκα τραπεζών βλαστοκυτάρων από κοινού με τοπικούς εταίρους. Επίσης, θα αναπτύξουμε εργαστήρια παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών στις χώρες αυτές και γίνεται προώθηση περιστατικών από τις χώρες εγκατάστασης στις κλινικές του ομίλου IAΣΩ.

Μαιευτήριο στα νότια προάστια

Ποια είναι τα δικά σας επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη του Iασώ;

Εμείς προσπαθούμε να είμαστε αυτοδύναμοι και έχουμε τα σχέδιά μας που εξασφαλίζουν την ανοδική μας πορεία τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2007 θα ξεκινήσει η παιδιατρική κλινική, θα ακολουθήσει μέσα στο 2008 το ξεκίνημα του μαιευτηρίου στη Λάρισα και ταυτόχρονα αναζητούμε χώρο για το νέο μαιευτήριο που θέλουμε να ανεγείρουμε στα νότια προάστια.

Ταυτόχρονα βελτιώνεται συνέχεια η πληρότητα του Iασώ General και αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό η δραστηριότητα της κλινικής βλαστοκυττάρων. Για το σύνολο του 2006 τα έσοδα της νέας εταιρείας Medstem Services (της τράπεζας βλαστοκυττάρων) αναμένονται σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου. Μάλιστα περιμένουμε το υπουργείο Υγείας να εντάξει κάποια μορφής δαπάνη για τα βλαστοκύτταρα και αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της εταιρείας.

Mαρίνα Πρωτονοταρίου
mproton@pegasus.gr

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006 στη Λάρισα, όπου έλαβε απόφαση για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με την έκδοση 327.480 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών.

Ο Πρόεδρος της ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ.Αθανάσιος Χανδακάς ανέφερε ότι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ανέρχεται σήμερα συνολικά σε 6.549.600 Ευρώ, διαιρούμενο σε 654.960 κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας 10 Ευρώ εκάστης. Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας ανέρχονται σε 7.532.040 Ευρώ. Στο συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της Εταιρίας συμμετέχει η ΙΑΣΩ Α.Ε. με ποσοστό 74% και οι ιατροί της Θεσσαλίας με ποσοστό 26%.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας θα ανέρχεται σε 9.824.400 Ευρώ στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού η ΙΑΣΩ Α.Ε και οι ιατροί της Θεσσαλίας. Τα ίδια κεφάλαια της ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Α.Ε. μετά την αύξηση θα ανέλθουν στο ποσό των 12.444.240 Ευρώ.

Η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής INTRAKAT Α.Ε. βρίσκεται ήδη στο 85% της αποπεράτωσης της πρώτης φάσης του έργου και αναμένεται να το παραδώσει ολοκληρωμένο τον Ιανουάριο του 2007.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, υπογράμμισε στη σημασία της επένδυσης για την περιοχή που θα καλύπτει τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας τεσσάρων νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και στις θέσεις εργασίας που θα ανέλθουν σε 300.

ΙΑΣΩ - Πιστοποίηση ISO

Η ΤUV HELLAS, μέλος του TUV NORD Group, ολοκλήρωσε με επιτυχία την επιθεώρηση του «ΙΑΣΩ» και απένειμε πιστοποιητικό συμμόρφωσης, σύμφωνα με το Πρότυπο ISO 9001:2000.

Η πιστοποίηση αφορά στην Εγκατάσταση και Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της Λειτουργίας των Κεντρικών εργαστηρίων και συγκεκριμένα: Του Αιματολογικού, του Ανοσολογικού, της Αιμοδοσίας, του Ορμονολογικού – RIA, του Βιοχημικού και του Μικροβιολογικού.

Το «ΙΑΣΩ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και από τα πιο σύγχρονα μαιευτήρια της Ευρώπης. Διαθέτει μία από τις καλύτερες μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών στον κόσμο, την πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες μονάδες καρδιοτοκογραφίας στην Ευρώπη. Στο «ΙΑΣΩ» καλύπτονται όλα τα περιστατικά μαιευτικής και γυναικολογίας, καθώς και ένα εκτεταμένο φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.

Η απόκτηση του πιστοποιητικού ISO 9001: 2000 επιβεβαιώνει με τον πιο έγκυρο τρόπο τον προσανατολισμό της Διοίκησης και των εργαζομένων στην ποιότητα και την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, ο Όμιλος ΙΑΣΩ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ», υπό την αιγίδα της UNICEF στο αμφιθέατρο του ΙΑΣΩ. Το κεντρικό μήνυμα ήταν «Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να γίνει κανόνας διατροφής των νεογνών , γιατί είναι η καλύτερη αρχή για την ζωή».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο πρώην Υπουργός Απασχόλησης και Βουλευτής της Ν.Δ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF κ.Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Γιώργος Πατούλης και η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Μαιών Αθήνας κ.Καλλιόπη Μάλφα. Eπίσης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος χαιρέτησε την ημερίδα με γραπτή επιστολή.

Την έναρξη και τον χαιρετισμό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου του Ομίλου ΙΑΣΩ, καθηγητή κ. Ιωάννη Ζολώτα και το Γενικό Διευθυντή του Ομίλου κ. Κωνσταντίνου Γιαννίρη, έκανε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης κ. Μαρία Μπουτσίνη.

Στα «πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού», αναφέρθηκε ο Δρ .Χάρης Λώλης παιδίατρος του ΙΑΣΩ.

«Η σημασία της χορήγησης μητρικού γάλακτος στα πρόωρα», ήταν το θέμα που ανάπτυξε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου , Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών – ΙΑΣΩ.

«Το πρόγραμμα προώθησης μητρικού θηλασμού και οι Δραστηριότητες του ΙΑΣΩ», ήταν το θέμα που ανάπτυξε η κ. Σοφία Μπίτη, Αναπληρώτρια –Διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης ΙΑΣΩ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Νοσηλευτικού Προσωπικού στις έγκυες που επισκέπτονται καθημερινά το Μαιευτήριο και στις Λεχωίδες.

«Το ρόλο του γυναικολόγου στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού», ανάπτυξε ο Δρ Βασίλειος Μπέλλιος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος -Συνεργάτης του ΙΑΣΩ.

«Το ρόλο της Μαίας στην διατήρηση της γαλουχίας σε μητέρες που γέννησαν πρόωρα», ανέπτυξε η κ. Βασιλική Σταθογιάννη – Μαία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΙΑΣΩ, τονίζοντας τον τρόπο προσέγγισης της μητέρας που γέννησε πρόωρα καθώς επίσης και τα τρία πρωτόκολλα χορήγησης ωμού μητρικού γάλακτος στα πρόωρα.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ και Συντονιστής της ημερίδας κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτήρας –Γυναικολόγος, είπε ότι : Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, με αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα.

Το ΙΑΣΩ με την προσπάθεια που κάνει συμβάλει στην προώθηση του μητρικού θηλασμού και θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σε Νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη.

Το ΙΑΣΩ μέσα από την σημαντική και πρωτοποριακή δράση του έγινε παράδειγμα προς μίμηση για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και του συστήματος υγείας της χώρας μας (ΕΣΥ). Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι.

Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα που συμβάλλει, μέσα από την άμιλλα, στη βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας βγήκε θαρραλέα, δυναμικά, με έμπνευση, με οραματιστές και άνοιξε νέους δρόμους.

Στα επιτεύγματα του ΙΑΣΩ στα 10 αυτά χρόνια λειτουργίας του και στη δημιουργική του ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΙΑΣΩ κ. Αθανάσιος Χανδακάς. Με 140.000 γεννήσεις, 1.600.000 εξωτερικοί ασθενείς και πάνω από 200.000 γυναικολογικά περιστατικά μέχρι σήμερα, κατέχει την πρώτη θέση στο κλάδο αυτό της υγείας.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα έχουν δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο ΙΑΣΩ να προεκτείνει τις υπηρεσίες υγείας του και στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών ο Όμιλος είναι ανοικτός, όχι ανταγωνιστικά, σε κάθε πρόταση που προέρχεται είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα, αρκεί αυτό να βελτιώνει και να προάγει την παροχή του υψηλού βαθμού ιατρικών υπηρεσιών και να ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης».

Περισσότερα Άρθρα...

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

Όμιλος ΙΑΣΩ newsletter