Main Menu

facebook instagram linkedin youtube
Blog
26
Αυγ

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα

Γράφτηκε από  Λάμπρος Φώτης

Σπονδυλοαρθρίτιδες Λάμπρος Φώτης,
Παιδορευματολόγος και Υπεύθυνος του Ρευματολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων

 

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (NIA) είναι ένα χρόνιο νόσημα με βασικό σύμπτωμα την ανάπτυξη φλεγμονής των αρθρώσεων. Νεανική σημαίνει ότι η πάθηση αφορά ασθενείς ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ιδιοπαθής σημαίνει άγνωστη αιτιολογία. Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Για την ίδια πάθηση έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλοι όροι όπως νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα ή νεανική χρόνια αρθρίτιδα. Η ΝΙΑ είναι μια πολύ συχνή πάθηση, καθότι περίπου 1 στα 1000 παιδιά αναπτύσσει κάποιο είδος χρόνιας αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και σπάνια εμφανίζεται πριν τους πρώτους 12 μήνες της ζωής.

Η αίτια της ΝΙΑ παραμένει άγνωστη και για αυτό το λόγο ονομάζεται και ιδιοπαθής. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στη φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της άρθρωσης που είναι γνωστή και ως αρθρικός υμένας.

Η ΝΙΑ ταξινομείται σε διάφορες υποκατηγορίες, καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της κλινικά χαρακτηριστικά. Μια υπο-ομάδα της ΝΙΑ είναι οι λεγόμενες σπονδυλοαρθρίτιδες. Ο όρος σπονδυλοαρθρίτιδες χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα ετερογενών καταστάσεων που παρατηρούνται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, και οι οποίες διαφέρουν από άλλους τύπους αρθρίτιδας σε επίπεδο γενετικής προδιάθεσης, παθογένεσης και μακροπρόθεσμης έκβασης. Στην σπονδυλοαρθρίτιδες περιλαμβάνονται η λεγόμενη Νεανική Αρθρίτιδα με Ενθεσίτιδα και η Ψωριασική αρθρίτιδα κάθε μια εκ των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου των ασθενών με ΝΙΑ. Στις σπονδυλοαρθρίτιδες κατατάσσεται και η αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται στους ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντερου (ΙΦΝΕ δηλαδή η Νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα) καθώς και η αντιδραστική αρθρίτιδα την οποία θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Σε επίπεδο παθογένεσης τα τελευταία χρόνια η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη της μικροχλωρίδας του εντέρου. Διαπιστώνεται όλο και περισσότερο ότι οι ασθενείς με σπονδυλοαρθρίτιδες αφενός έχουν φλεγμονή στο έντερό τους έστω και ήπια, αφετέρου σε πολλούς από αυτούς παρατηρείται το φαινόμενο της δυσβίωσης. Στη δυσβίωση διαταράσσεται η πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μικροοργανισμών που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερό μας με τελικό αποτέλεσμα την επικράτηση κάποιων μικροοργανισμών έναντι κάποιων άλλων. Αυτή η διαταραχή της ισορροπίας έχει συσχετισθεί με την εκδήλωση των σπονδυλαρθρίτιδων. Η ερμηνεία αυτής της συσχέτισης με τη νόσο προκύπτει από το γεγονός ότι το έντερο αποτελεί τη θέση επαφής και εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος από το περιβάλλον. Συνεπώς, η διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας αυτού του περιβάλλοντος οδηγεί και στην επαγωγή διαταραχών του ανοσοποιητικού με τελικό αποτέλεσμα την εκδήλωση των σπονδυλοαρθρίτιδων ή και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στα χαρακτηριστικά των σπονδυλαρθρίτιδων περιλαμβάνονται:

  • Η φλεγμονή των αρθρώσεων στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και των οστών της λεκάνης (σπονδυλίτιδα, ιερολαγονίτιδα)
  • Η ενθεσίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή στην περιοχή εισόδου των τενόντων των μυών στα οστά
  • Η παρουσία φλεγμονής στο έντερο ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα από το έντερο
  • Η ψωρίαση
  • Η φλεγμονή των ματιών που συνοδεύεται από έντονη συμπτωματολογία
  • Η δακτυλίτιδα, δηλαδή η αρθρίτιδα στην οποία προσβάλλoνται οι αρθρώσεις των δακτύλων αλλά ταυτόχρονα πρήζεται και ολόκληρο το δάκτυλο).

Επίσης, ένα από τα χαρακτηριστικά είναι η συχνότερη προσβολή των αγοριών σε σχέση με τα κορίτσια και η προσβολή αρθρώσεων κυρίως στα κάτω άκρα και λιγότερο συχνά στα άνω άκρα.

Πως θα αντιληφθείτε ότι το παιδί σας ίσως έχει σπονδυλοαρθρίτιδα;

Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία η οποία συνήθως παρατηρείται το πρωί. Δηλαδή ο ασθενής σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι ή αφού κάτσει στο θρανίο ή στο αυτοκίνητο για πολύ ώρα δυσκολεύεται στην κίνηση. Το σύμπτωμα αυτό λύεται σε λίγα συνήθως λεπτά, αν και επί έντονης προσβολής της άρθρωσης μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες. Ένα άλλα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο νυχτερινός πόνος με τους ασθενείς να παραπονιούνται για πόνο που τους αφυπνίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στην περιοχή της λεκάνης και των ισχίων.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναζήτηση στο Blog

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

Όμιλος ΙΑΣΩ newsletter