Main Menu

facebook instagram linkedin youtube
Blog
11
Νοε

Εμβόλια και εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από  Μάριος Κ. Λαζανάς

Εμβόλια και εγκυμοσύνη Μάριος Κ. Λαζανάς
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

 

Από το 1976, όταν έγινε η πρώτη επιτυχής προσπάθεια από τον Jenner, εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς, έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι για να εξαλειφθεί ή να μειωθεί μια λοιμώδης νόσος, ο μοναδικός δρόμος είναι ο εμβολιασμός.

Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί ότι ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων της από το 1900 αυξήθηκε κατά 30 έτη και η αύξηση των 25 ετών αποδίδεται στις προόδους της δημόσιας υγείας και κυρίως στους εμβολιασμούς.

Η γυναίκα όταν ευρίσκεται στην εγκυμοσύνη, ένα τόσο σημαντικό γεγονός στη ζωή της, έχει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας.

Βασική φροντίδα είναι ο εμβολιασμός της εγκύου αλλά συγχρόνως και των ατόμων που την περιβάλλουν (σύζυγος, γονείς, παιδιά, γυναίκα που ενδεχόμενα την φροντίζει) ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας.

Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί ανοσοκαταστολή. Σύγχρονες όμως απόψεις θεωρούν ότι υπάρχει τροποποιημένη ανοσολογική κατάσταση, με κύριο ρόλο να διαδραματίζουν οι μεταβολές των ορμονών.

Η δίοδος των αντισωμάτων που δημιουργούνται, διέρχονται από τον πλακούντα, ανάλογα με το είδος, κατά κύριο λόγο διέρχονται τα IgG και ιδιαίτερα τα IgG1. Στο τέλος της κύησης η συγκέντρωση των αντισωμάτων του νεογνού ισοδυναμεί με αυτή της μητέρας.

Ιδανικά οι εμβολιασμοί πρέπει να έχουν προηγηθεί της σύλληψης και της εγκυμοσύνης και να έχει ακολουθηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων.

Τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται για την προστασία της μητέρας-εγκύου, του εμβρύου και στη συνέχεια νεογνού και του βρέφους.

Η ανοσολογική απάντηση της εγκύου στα εμβόλια θεωρείται ότι είναι ταυτόσημη με αυτήν της μη εγκύου. Η συγκέντρωση των αντισωμάτων αυξάνει με τη πρόοδο της κυήσεως και κατά το τέλος της η συγκέντρωση των αντισωμάτων στο νεογνό ισοδυναμεί με αυτήν της μητέρας.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια (γρίπης, τετάνου, διφθερίτιδος, κοκκύτου) θεωρούνται ασφαλή χορηγούμενα και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα ζώντα εμβόλια μπορεί να προσβάλλουν το έμβρυο και να προκαλέσουν υποκλινική λοίμωξη και αντενδείκνυται η χορήγησή τους.

Λόγω του επικείμενου χειμώνα, προηγείται ο εμβολιασμός για τη γρίπη.

Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ιική νόσος και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα, θνητότητα και υψηλό κόστος. Έχει υπολογισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προσβάλει 4-50 εκατομμύρια άτομα κατ’ έτος που αντιστοιχούν σε 0,2-1,2 εκατομμύρια νοσηλείες ανά έτος με θανατηφόρο κατάληξη σε 15.000-70.000 ετησίως. Το οικονομικό φορτίο από τη γρίπη υπολογίζεται σε 6-14 εκατομμύριά ευρώ. Αξίζει να τονισθεί συγκριτικά με τους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν καταγραφεί το 2015 26.100 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Στις πανδημίες της γρίπης έχουν καταγραφεί αυξημένοι θάνατοι σε εγκύους. Στην επιδημία της Ισπανικής γρίπης το 1918 η θνητότητα στις εγκύους ανήλθε στο 27% και όταν συνυπήρχε πνευμονία έφθανε στο 50%.

Στην πανδημία το υ 1957 από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχασαν της ζωή τους το 50% ήταν έγκυες.

Στην πανδημική γρίπη του 2009 είχε υπολογισθεί ότι οι έγκυες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου με διπλάσια επίπτωση πνευμονιών και αύξηση των προώρων τοκετών.

Όσον αφορά το έμβρυο, η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης είναι πολύ μικρή ενώ έχουν καταγραφεί χαμηλό βάρος γέννησης, αύξηση των αποβολών, προωρότητα και συγγενείς ανωμαλίες που αποδίδονται όμως στην υπερπυρεξία.

Όσον αφορά το βρέφη κάτω των έξι μηνών έχει καταγραφεί αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εγκύων με ένδειξη εμβολιασμού σε όλα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των λεχωίδων και θηλαζουσών. Οι ίδιες οδηγίες παρέχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων από το Υπουργείο Υγείας.

Σε πολλαπλές μελέτες δεν έχουν διαπιστωθεί ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο στις εγκύους όσο και στα βρέφη.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναζήτηση στο Blog

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

Όμιλος ΙΑΣΩ newsletter