Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Ιαν

Η σημασία της αγκαλιάς για το παιδί

Γράφτηκε από  ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η σημασία της αγκαλιάς για το παιδί

Το χάδι και η αγκαλιά σημαίνουν αποδοχή και αγάπη. Βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς θρέφουν ταυτόχρονα το σώμα, τον εγκέφαλό τους και την ψυχή τους. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γίνει πιο έξυπνο, πιο υγιές, πιο ευτυχισμένο, πιο ανθεκτικό και να νιώσει πιο κοντά στον γονέα. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού και το διδάσκει και το ίδιο πώς να χτίζει στενές σχέσεις με τρυφερότητα και αγάπη. Το παιδί όταν δέχεται συχνά αγκαλιές, αποβάλλει από μέσα του την ανασφάλεια και τη θλίψη, παραμένει αισιόδοξο και αποβάλλει το φόβο και τις αρνητικές σκέψεις.

Η βιολογική μας ανάγκη για αγκαλιά

Η αγκαλιά μας λυτρώνει ψυχικά, γιατί μας δημιουργεί αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας. Οι καθημερινές και σφιχτές αγκαλιές απελευθερώνουν στον οργανισμό μία ορμόνη, την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως "ορμόνη της αγάπης". Η ωκυτοκίνη φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σχετίζεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στο να δημιουργηθούν σχέσεις αγάπης ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Επίσης, αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα με αποτέλεσμα την εξάλειψη του φόβου και τη μείωση των αρνητικών σκέψεων. Αντίθετα, η έλλειψη της ωκυτοκίνης σχετίζεται με πολλές ψυχικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια κ.λπ.

Η αγκαλιά στη βρεφική ηλικία

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του παιδιού, είναι η σωματική επαφή με τη μητέρα του. Ένα βρέφος έχει περάσει εννέα μήνες την κοιλιά της μητέρας του και η ανάγκη αυτή για επαφή συνεχίζεται και μετά τη γέννηση του. Η σφικτή και ζεστή αγκαλιά της μητέρας και του πατέρα επαναφέρει το παιδί σε αυτό το γνωστό και ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο «κατοικούσε» τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του. Η αγκαλιά ανακουφίζει τους πόνους, σωματικούς και ψυχικούς και, ευρύτερα, βοηθάει στο να τεθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη της αίσθησης ασφάλειας, προστασίας και φροντίδας.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να επιτύχουμε την ομαλή, ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του.