Main Menu

facebook instagram linkedin youtube
Blog
02
Ιουλ

Συμπληρωματικές Θεραπείες στη διαχείριση του οξέος και χρόνιου πόνου

Γράφτηκε από  Παναγιώτης Καραγκούνης

Συμπληρωματικές Θεραπείες στη διαχείριση του οξέος και χρόνιου πόνου Παναγιώτης Καραγκούνης
ΜD, MSc,PhD στην Αθλητιατρική ΕΚΠΑ
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης,

Ο βελονισμός αποτελεί μία από τις αρχαιότερες επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη και ξεκίνησε από την Κίνα. Η βασική ανατολική θεωρία του βελονισμού υποστηρίζει την ύπαρξη ενέργειας που κυκλοφορεί στο σώμα του ανθρώπου με καθορισμένη πορεία-διαδρομές: τους μεσημβρινούς. Οι πρωτεύοντες μεσημβρινοί είναι 12 και περιέχουν 360 κύρια σημεία βελονισμού. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, όπως στη φύση έτσι και ο άνθρωπος αποτελείται από YIN (ύλη) και YANG (ενέργεια) που εκδηλώνονται και ισορροπούν μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση. Σκοπός είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας του ανθρώπου, κάτι που στη Δυτική ιατρική ονομάζεται ομοιόσταση. Στο Δυτικό πολιτισμό ο βελονισμός έγινε ευρύτερα αποδεκτός περί το 1970 και από τότε εφαρμόζεται ευρύτατα. Η ανάπτυξη της νευροφυσιολογίας βοήθησε στην κατανόηση των μηχανισμών δράσης του βελονισμού. Ο πόνος μεταδίδεται με συγκεκριμένες νευρικές ίνες στο νωτιαίο μυελό (Αδ και C ίνες) και από εκεί στον υποθάλαμο, στο κέντρο επεξεργασίας και αντίληψης του πόνου. Για τον τρόπο πρόκλησης αναλγησίας, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που επεξηγούν την αναλγητική δράση του βελονισμού, μία εκ των οποίων είναι και η θεωρία της πύλης ελέγχου του πόνου των Meltzack και Wall (1965). Όπως αναφέρθηκε, ο πόνος μεταδίδεται με τις μικρότερης διαμέτρου και ταχύτητας ίνες Αδ και C. Ο βελονισμός ενεργοποιεί τις περιφερικές ίνες μεγαλύτερης διαμέτρου και ταχύτητας, μέσω του ερεθισμού που προκαλεί, με αποτέλεσμα τη διακοπή μετάδοσης των επώδυνων ερεθισμάτων που φθάνουν με τις βραδύτερες ίνες που άγουν τον πόνο.

Ενδείξεις του βελονισμού για την πρόκληση αναλγησίας είναι όλα τα επώδυνα οξέα και χρόνια σύνδρομα. Τη σημερινή εποχή ο βελονισμός εφαρμόζεται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελληνική νομοθεσία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας «..δέχεται το βελονισμό ως μία μέθοδος θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς.» Αρ.Πρωτ. Υ7οικ./4270/25-6-96.

Ο βελονισμός χρησιμοποιεί μόνο το μηχανικό τραύμα για την πρόκληση αναλγησίας και έτσι αποφεύγεται η χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, αρκεί να πραγματοποιείται από έμπειρο θεραπευτή και γνώστη της ανατομίας των δομών του ανθρωπίνου σώματος προς αποφυγή επιπλοκών.

Στο κέντρο μας ο βελονισμός χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για όλα τα επώδυνα οξέα και χρόνια μυοσκελετικά σύνδρομα, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, βρίσκει άριστη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών και ειδικότερα της ημικρανίας.

H μεσοθεραπεία αποτελεί μία μέθοδο τοπικών μικροεγχύσεων, που πραγματοποιούνται στο μεσόδερμα (περιοχή του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, όπου και οφείλεται η ονομασία της μεθόδου), μέσω ειδικών βελονών μικρού μήκους και διαμετρήματος. Στην καθημερινή κλινική πράξη χρησιμοποιείται συνήθως ένα μείγμα από φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό και αντιφλεγμονώδες, που εγχύονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα. Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από τον Γάλλο Michel Pistor και έκτοτε χρησιμοποιούνται πολλές παραλλαγές στην τεχνική, αλλά και στις ουσίες που χρησιμοποιούνται.
Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η τοπική αντιφλεγμονώδης/αναλγητική δράση με αποφυγή της συστηματικής χορήγησης των φαρμάκων και τις γνωστές παρενέργειες σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος.
Αποτελεί ασφαλή συμπληρωματικό τρόπο αναλγησίας σε ασθενείς με νεφρική ή/και ηπατική νόσο, όπου αντενδείκνυται η συστηματική χορήγηση φαρμάκων. Επιπρόσθετα, η τοπική έγχυση εξασφαλίζει μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στους προσβεβλημένους ιστούς, με αποφυγή της συστηματικής χορήγησης αναλγητικών φαρμακευτικών ουσιών. Η διαδικασία εγχύσεων διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν εμφανίζονται συστηματικές παρενέργειες, παρά μία ήπια ερυθρότητα στα σημεία εγχύσεων που υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά.
Οι ενδείξεις για τα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα περιλαμβάνουν την οσφυαλγία, την αυχεναλγία, την έσω και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, την ινομυαλγία και γενικότερα τις μυοσκελετικές δομές με εμφάνιση οξέος ή/και χρόνιου πόνου.
Στο κέντρο μας με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται συνεδρίες μεσοθεραπείας για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, με μία συχνότητα συνεδριών 2-3/εβδομάδα και για συνολικά 12 συνεδρίες. Ειδικά στις περιπτώσεις οξείας και χρόνιας αυχεναλγίας και οσφυαλγίας, αποτελεί άριστη συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο που δεν επιβαρύνει τη συστηματική κυκλοφορία των ασθενών.

Η προλοθεραπεία αποτελεί ένα είδος αναγεννητικής θεραπείας που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των συνδέσμων των αρθρώσεων και των τενόντων του μυοσκελετικού συστήματος. Διενεργείται μέσω τοπικών εγχύσεων διαλύματος γλυκόζης στους τένοντες και συνδέσμους που έχουν υποστεί τραυματισμό και κυρίως στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος προσκολλάται στο οστό (ένθεση).

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναζήτηση στο Blog

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

Όμιλος ΙΑΣΩ newsletter