Main Menu

facebook instagram linkedin youtube
Blog
05
Ιουλ

ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΩΣ, Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

Γράφτηκε από  Ευδοκία Παπαχαραλάμπους

ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΩΣ, Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ Ευδοκία Παπαχαραλάμπους, M.D, MSc.,
Παιδοοφθαλμίατρος,
Επιστημονική Συνεργάτρια του Οφθαλμολογικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Παίδων

Σε όλο τον πλανήτη 1,2 δισεκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19. Ως αποτέλεσμα, έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος της εκπαίδευσης εκ αποστάσεως με την αύξηση της χρήσης μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) και των πλατφορμών. Οι γονείς ανησυχούν για τις επιδράσεις της πολύωρης εκπαίδευσης μέσω οθονών των ψηφιακών συσκευών και της έκθεσης των οφθαλμών των παιδιών στο μπλε φως.

 

Τι είναι το μπλε φως και πως επηρεάζει τους οφθαλμούς;

Υπάρχουν δύο είδη πηγών του μπλε φωτός. Το μπλε φως μπορεί να βρεθεί στο φυσικό φως το οποίο εκπέμπεται από τον ήλιο και σε τεχνικούς πόρους φωτός όπως οι Η/Υ, τα κινητά τηλέφωνα και σε λάμπες φθορίου και αλογόνου επιδρώντας σε οπτικές και μη λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος.

 

Από που προέρχεται το μπλε φως;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μεταφέρεται σε κύματα ή σωματίδια σε διαφορετικά κύματα και συχνότητες. Αυτό το ευρύ φάσμα μήκους κύματος είναι γνωστό ως ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Μεταξύ της υπεριώδους και της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι το ορατό φάσμα. Το ορατό φως είναι το μικρό μέρος μέσα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα στο οποίο τα ανθρώπινα μάτια μπορούν να ανιχνεύσουν. Το μπλε φως είναι μέρος του ορατού φάσματος.

Το μπλε φως προκαλεί την έκκριση της βιταμίνης D όπου γίνεται παραγωγή στο δέρμα. Επίσης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στη λειτουργία του νευρομυϊκού και ανοσοποιητικού συστήματος. Συμμετέχει στην ρύθμιση της μελατονίνης και της σεροτονίνης. Μέτρια και υψηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε θετική διάθεση και ψυχική ισορροπία. Η μελατονίνη αποτελεί μέρος του συστήματος, του κιρκάδιου ρυθμού. Είναι η διαδικασία με την οποία το εσωτερικό “ρολόι” του εγκεφάλου συγχρονίζεται με τον καθημερινό εξωτερικό κύκλο φωτός και σκότος και κατά προέκταση ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ενδορφίνης στο αίμα.

Συμπερασματικά το μπλε φως ενισχύει την προσοχή, αυξάνει την παραγωγικότητά μας, βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης και διάθεσή μας.

 

Πώς το μπλε φως επηρεάζει τη μάθηση;

Από μια έρευνα που σημειώθηκε σε 21.000 μαθητές δημοτικού έδειξε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσίασαν 26% υψηλότερα αποτελέσματα ανάγνωσης και 20% υψηλότερα μαθηματικά αποτελέσματα από τα παιδιά σε λιγότερο ηλιόλουστες αίθουσες διδασκαλίας.

 

Αλλά τι συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι μέσα και πραγματοποιούν τα μαθήματά τους;

Ακόμα κι αν η τάξη έχει λιγότερο φυσικό φως, αντικαθιστώντας το με τεχνητό φωτισμό με μπλε εμπλουτισμένους λαμπτήρες μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση των μαθητών.

 

Θα πρέπει να ανησυχούμε για το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές;

Ο κερατοειδής χιτώνας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του βολβού του οφθαλμού και είναι η πρώτη δομή που συναντά το φως όταν διαπερνά τον οφθαλμό. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως σχετίζεται με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας. Στην συνέχεια το μπλε φως απορροφάται σημαντικά από τον κρυσταλλοειδή φακό, εμποδίζοντας έτσι την πιθανή φωτοχημική βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Ο φακός

μπορεί να υποβληθεί σε μείωση της διαφάνειας του ή της αλλαγής του χρώματός του, γεγονός που οδηγεί σε σχηματισμό καταρράκτη. Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με την επίδρασή του μπλέ φωτός στους οφθαλμούς και στον αμφιβληστροειδή, αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

 

Θα βοηθήσουν οι φακοί αποκλεισμού του μπλε φωτός;

Πολλοί γονείς διερωτώνται αν πρέπει να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με αυτό.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναζήτηση στο Blog

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

Όμιλος ΙΑΣΩ newsletter